Giant Bomb: PS4.5 / PS4K = codename NEO

Link:


##Sources: The Upgraded PlayStation 4 is Codenamed NEO, Contains Upgraded CPU, GPU, RAM


Poređenje PS4 i PS4 Neo konzola

Zanimljivi delovi teksta

Earlier this year, rumors began to fly that Sony would release an upgraded version of the PlayStation 4, a console often called the PS4.5 or the PS4K by fans and press. Today, multiple sources have confirmed for us details of the project, which is internally referred to as the NEO. No price was provided, but previous reports indicate that the NEO would sell at $399. At time of publishing, Sony has not returned our request for comment, but we will update this story if the company
responds.


Starting in October, every PS4 game is required to ship with both a “Base Mode” which will run on the currently available PS4 and a “NEO Mode” for use on the new console.


Games running in NEO mode will be able to use the hardware upgrades (and an additional 512 MiB in the memory budget) to offer increased and more stable frame rate and higher visual fidelity, at least when those games run at 1080p on HDTVs. The NEO will also support 4K image output, but games themselves are not required to be 4K native.


The NEO will not supplant the current PS4, but will exist alongside of it and use the same user environment. The PS4 and NEO will use the same PSN store, connect to the same online communities, and offer the same user experience, so expect to see the same cross media bar that you’re used to. Players will be able to retain all of the purchases they made
on the PS4.


Sony seems committed to keeping the NEO and the original PS4 player bases connected. As such, there will be no NEO-only games, and Sony will not let developers separate NEO users from original PS4 players while playing on PSN. Likewise, Sony explicitly and repeatedly states that developers cannot offer exclusive gameplay options or special unlockables for NEO players—so don’t expect NEO owners to get a level editor or a special Rocket League car that you won’t have access to on your original PS4.


Sve u svemu, ovo o čemu piše Giant Bomb je dosta umereniji upgrade od hardwerskih fantazija koje smo slušali i čitali prethodnih nedelja. Kako se vama čini?

3 Likes

mogu da zamislim kako ce publisheri da pi*de, mada kontam da ce najverovatnije u opcijama biti base i neo mode a da ce se igra shipovati kao i do sada :smiley:

Sve u svemu, ili radis upgrade ili ostavis obnako kako je. Ova sala zvana upgrade nece proci najbolje ako mene pitate.

A sto se tice MS-a i izjave kako nece raditi nista slicno, pustite vi to. kad se ovo cudo pojavi ako se pokaze da ljudi krenu da menjaju cetvorke za 4.5, eto nama Xbox One And A Half uskoro, pogotovo sto (flame shield on) ako neko ima razloga za upgrade konzole to je MS :slight_smile:

Kao sto sam i pisao podignuce clock procesora sa novom litografijom i dobiti snagu koje nije iskoriscena odmah, evo jedne stare teme http://www.gamespot.com/forums/system-wars-314159282/fcc-data-point-at-a-275-ghz-maximum-speed-for-the--29426150/ posto original documente od procesora ne mogu da nadjem dao sam ovako.
Inace prljavi trik a nista nisu promenili u arhitekturi, dodali turbo punjac sa frekfencijom procesora i ram-a. Vrsni su prodavaoci SONY magle :). Sto se tice MS-a tu ce morati nesto da se uradi sa hardwareskom revizijom ali nigde nisam procitao niti je izcureo neki dokument kao o ps4 procesoru, njih ceka zesci izazov.

Prodato gomilu PS4-ki, ali ima takodje gomilu onih koji jos nisu uzeli konzolu, a plus ce mnogi odmah zameniti postojecu sa novom konzolom tj.tacno Sony zeli da isoristi ovaj uspeh koji uziva, da prosiri i renovira trziste i jos vise profitira. Upgrejd skok nije ogroman kako ne bi rastrkao korisnike i developere, a gotovo sigurno je da ce VR daleko bolje raditi na novoj konzoli. Tacno znaju sta rade.

MS ce pratiti sigurno, samo je pitanje kako posto su pominjali da ne zele da prave manje vec krupnije izmene.

Kad ce vise taj E3… :slight_smile:

To je ceo upgrade? Guraće verovatno igre na 1080p 60 FPS, ali nije ni blizu jako za 4K.

U PS4.5/Neo je potpuno novi čip (APU) jer je proizvodni proces prebačen sa 28nm na 14nm, i GPU je sada sa duplo više Compute Units i ROP-ova, sa 18 na 36.
CPU je ostao isti po pitanju arhitekture ali su sada u mogućnosti da podignu takt za 30% jer su prešli na savremeniji proizvodni proces.

Edit: Novi PS je grafički tačno duplo jači. Ako MS planira odgovor na ovo, bolje da krene od novog lista…

Da, vidim to, ali to još uvek nije dovoljno dobro da bi opravdalo upgrade nasred generacije konzole.

Jedini downside svega ovoga koliko ja kontam, jeste trud developera. Ovako se trude da izvuku maksimum iz PS4, sad ce da vuku maksimum iz PS4.5, a ps4 ce da radi i izgleda kako bude moglo.

Dosta će zavisiti od toga i kako će Sony ovo reklamirati. Uvesti upgradeovanu konzolu na tržište na način da se vlasnici PS4 ne osete “ugroženo” i zažale zbog svoje kupovine. Kako reklamirati dva proizvoda koji su isto a nisu isto je zaguljen posao.

2 Likes

Ma ovo je definitvno zbog PSVR-a. Ja stvarno ne vidim drugo logicno objasnjenje svega ovoga. Bice kao base mode neo mode, niko nije ugrozen, i onda izadje PSVR, i kao a PS4 korisnici hoce PSVR? e pa prc.

Da, teže za developere, sad moraju da optimizuju za dva sistema, doduše slična. Ali, po meni, zaista nepravedno sa korisnike običnog PS4. Isti naslov na FHD ima na novom da klizi i izgleda fenomenalno dok će na običnom da štuca i izgleda skrnavo naspram novog.
Daj Bože da ne bude tako ali sumnjam.

Mislim da optimizacija nece biti problem. Video sam na par igara za PS2 jos davno kad se uhakuje developer konzola da igra ima isti sistem opcija kao igre za PC.

Iskreno, ne vidim problem u ovome. Cjena obicnog ps4 ce jos da padne, taman da se ove nase zemlje popune sa korisnicima, a mozda i brazilci da uzmu konzolu koja nije 3k dolara :smiley:

Inace, Sony je vec uradio ovako nesto, naravno umjereniji upgrade sa PSP, poslije 1000 serije, ostale konzole su imale duplo vise RAM memorije, skok je bio sa 32 na 64MB RAM. Samo je pomoglo u load vremenima, ostalo je bilo isto. Naravno, manji upgrade, ali nije im stran.

Ma ne verujem da ce neko pored “novog” PS4 ici kupovati obicni PS4, koliko god da padne cena.


A verujem da bas ovde kod nas nece puno pasti cena.

E bash sam merkao onaj ps4 Star Wars ediciju sa 2 joya ,reko prodam ovaj stari malo dodam…Bash bi ispao majmun uzmem drugi ,kad ono izadje ovo za koji mesec…

1 Like

Uh, ne svidja mi se uopste. Fragmentacija trzista, problematicni marketing, ‘base’ i ‘neo’ verzije svake igre (!), mesto PSVR u svemu tome…

Zasto im svaki put udari slava u glavu, i jednima i drugima? Napravili su odlicnu konzolu s ps4, microsoft/mattrick im je prakticno poklonio fantastican market lead, a oni sad krenuli segin 32x da prave.

Mozda uspeju celu ujdurmu da nam uspesno prodaju, al trenutno debelo sumnjam.

2 Likes

Evo i Digital Foundry potvrđuje da je leak legitiman

2 Likes

Sad ce MS imati konzolu sa kodnim imenom “Mr. Smith:smiley:

2 Likes

Sto se tice 4k ovo ce jedino filmove te rezolucije moci da pokrene :smiley:

Complete Spec Analysis! PlayStation 4K: Codename Neo