Prvi serijal. Game of Thrones, iz Song of Ice and Fire priče se trenutno bliži kraju a nešto nisam primetio da se ovde o tome priča. Jel neko prati?
Pratim ja, samo nisam ovu poslednju epizodu odgledao. Odlican je serijal, podseca me malo na Rome… Moram da priznam da nisam citao knjigu jer nisam bas neki fan epske fantastike. Kazes, blizi se kraju, koliko su najavili, 12 epizoda i samo 1 serijal?
Nisam ni ja čitao knjige, ali sam se na ovo opako naložio.
Koliko sam pročitao, sledeća epizoda je kraj sezone i trebalo bi na jesen da nastave dalje. HBO je majstorski uradio produkciju i bili bi ludi da ispuste sada. Smeše im se Emi i Grammy nagrade ko lude
Uglavnom, ova poslednja epizoda je na toliko nivoa zakuvala da mi baš nije jasno kako će se stvari završiti (ili ne) u sledećoj epizodi. Totalni shock & awe Pazi, ja sam još sat-dva nakon gledanja razmišljao / brinuo o Westerosu
Heh, ma vec su mi spojlovali epizodu preko statusa na fejsu…
Mene nista ne bi moglo da iznenadi. Mislim da su vec tako zakuvali da izgleda kao da svako svakom smesta i kuje neku zaveru i moze da bude kralj. No voleo bih da se Khal Drogo nekako dokopa onog malog Dzofrija.
Oh Džofri! kakav iritantan lik. Ali da, sa ishodom ove zadnje epizode, zapravo, igra oko prestola može da počne, jer je Ned oduvek bio prvi kandidat a sada je situacija potpuno drugačija. Koliko sam shvatio, ne vredi se vezivati za karaktere jer nikad ne znaš kome će leteti glava. And I like it
Super je serija, nisam skidao poslednjih par epizoda, cekam da se nakupi. Ma naravno da nece biti samo jedan serijal. Svi su oni u fazonu da muzu kravu do poslednje kapi mleka. Bice kao i sa Prison Break, Heroji itd… Sve one ekstra krenu pa ih razvodnje. Da li je neko gledao Spartacus, kome se svideo 300 film moze da pogleda. Krvi do kolena…
Ako neko ima kvalitetan rip - linkove and subs na PM molim!
Ono što sam ja gledao nema subtitles, ali bi bilo poželjno, posebno u početku gde se gomila imena i lokacija spominje.
Oh da, i uvodna špica! Kako pametan način da se predstavi “svet” u kom se serijal dešava.
HBO ima hebeno dobre serije. Spartak, Igra prestolja, sada Borgie…
To je sve vec staro ja neznam niti zasto placam taj hjebeni HBO.
P.S. Spartak mi je pre jaka serija:p
ne znam, ja imam card sharing, za 100evra godisnje, total, digi, max tv, pinkovi, hd kanali, sky, teqila… tako da se meni isplati
HBO gledam preko Max tv-a to jest zena radi nje ga i drzimo,ja isto gledam da si nabavim tu karticu,najvise radi sporta,ovdje placam sportski paket vise nego celu preplatu na max,jos HBO uz to…
Jel mozes malo da objasnis taj card sharing, zainteresovao si me.
Treba da imas resiver koji podrzava, moj predlog nesto od dreambox-a. Ja imam dream box 800HD, jede malu dijecu. nadjes ekipu koja ima zakupljene server i kartice, resiver povezes sa ruterom, i uz emulator vrsi se sheranje. Naravno za to placas godisnju naknadu, al tih 100tinjak evra je smijesno sta sve dobijes.
evo jedan edukativni tekst:
U zadnje vrijeme svi o tome govore, a opet se u isto vrijeme svi prave pomalo blesavi - malo tko daje ikakve informacije iz raznih razloga, a uglavnom su najniži interesi u pitanju, dok se “socijalistički altruizam” baš i ne nalazi posvuda, bar ne previše često ovih dana, potisnut gadnim duhom vremena sveopćeg grabeža i promoviranja neotesanog, strogo na sebe centriranog kapitalizma rane faze, no, bogami i one kasnije, međutim ne Europske, već ugl. američke provenijencije, zahvaljujući uplivu SAD-a u sve “zemlje tranzicije”, a i šire… E, pa onda ćemo narodu objasniti neke osnove - ne zvao se ja komesar, hehe…
Prije no strijelu odapnem, mala preambula ilivam nekoliko uvodnih napomena:
-
Sve što ovdje pišem može se naći u dokumentima raznih nadležnih tijela, od EU naniže. Sve im je odavno poznato i bave se time na ozbiljnijoj razini od deskriptivne, koju ćete sada ovdje iskusiti…
-
Svi oni znaju da se ne može ići od kuće do kuće i nacistički ili staljinistički pokušati zaustaviti CS, jer to niti jedna razvijena država ne može financirati, a niti opravdati. Ipak se radi o demokraciji, a ne policijskim državama, koje, k tome, imaju puno važnijih problema. Potrebno je, stoga, strateški misliti o tim problemima i onda im sistemski prići, te ako je ikako moguće riješiti ih na strukturalnoj razini (dakle, u ovom slučaju, novom generacijom kartica s boljom zaštitom i sl.)! Sve bi drugo bilo “drži vodu dok majstori odu!”
-
Ne mogu se novinari koji izvještavaju o stvarnosti držati krivim ili odgovornim za nešto što je netko drugi učinio. Dapače!!
-
Postoje tijela pri raznim parlamentima demokratskih zemalja koja se bave ovim fenomenom, koji je dio većeg - globalnog fenomena u kome je puno raznih aktera iz puno različitih razloga/interesa. Također, postoje i razna međunarodna udruženja koja se time bave i to kao povezna točka tzv. Black Hat Community ilivam hakera i onih “službenih” IT profija s crvenim i inim šeširima.
-
Štoviše, već se sada otvaraju kursevi “etičkog hakiranja” pri raznim koledžima i univerzitetima – sa jako dobrim razlozima o kojima sam više pisao u prošlom broju magazina koji držite u rukama.
-
Gotovo sav je tekst, barem onaj tehnički dio, skinut sa Interneta, ma koliko ga je god teško bilo naći, naročito ako niste dobro “povezani”! Preveo sam ga i malo “očistio”. Da ne bi bilo zabune, gotovo da ništa tu nije “moje”. Samo informiram! U informativne svrhe, naravno (osim onoga na samom kraju ovoga teksta)! To je moj stav, koji, usput budi rečeno, dijelim sa ostalim prosvijećenim sat TV hobistima raznih provenijencija…
Zašto Card Sharing (CS)?
Sve je teže i teže hackirati sve zahtjevnije i sofisticiranije kriptografske sisteme i načine zaštite originalnih kartica, barem otkada tata M. i njegovi moraju biti sve obazriviji, nakon što su bili uhvaćeni u “industrijskom špijuniranju” i podrivanju svojih konkurenata te otkad ne hackiraju tuđe kartice “za sve”, (tako često) kao ranije… I kada dođu neki hackovi onda se brzo uspostavi da postoje načini ometanja koji su sve kompleksniji i sve zahtjevniji. Sve je teže, dakle, napisati emulator koji bi emulirao originalnu karticu bez da daje njihovim proizvođačima mogućnost da se istu “izbaci iz stroja” elektronskim mjerama/ometanjima…
Od Net Pilota…
Koliko mi je poznato, počelo je sa tzv. net-pilotima (nije nemoguće da sam u krivu, barem historiografski), nakon što je netko (Rus ili barem Ruski forum, ako me sjećanje ne vara) nabasao na ideju da se iskoristi dugo odzivno vrijeme koje većina kartica dozvoljava (i do 10 sekundi) da bi se vidjele boje na vašem ekranu, pa makar bili na sporoj Internet (tzv. dialup) vezi. Kod NDS sistema ono je puno kraće (oko 300 milisekundi za Sky UK). Pa ipak, zahvaljujući sve boljem, bržem, jeftinijem i nazočnijem internetu, moguće je povezati satelitski prijemnik putem interneta s drugim prijemnicima (ili serverima) koji u sebi imaju ubačene validne originalne ili piratske kartice, koje onda vama omogućavaju da kao klijent gledate isto što i vlasnik kartice, iako u vašem prijemniku nemate tu karticu - imate ju, dakle, “virtualno”.
…do GBoxa i sličnih emulatora / CS softvera
Da bi se to moglo vaš prijemnik treba odgovarajući Software (SW), koji može, zahvaljujući određenim rutinama, otići na net i potražiti odgovor na upit koji svaki kodirani kanal traži. On ga može dobiti ili od originalne ili piratske kartice, ako već i nema cijelu stvar u sebi, kada govorimo o skroz ohakiranim sistemima. Vjerojatno najbolji Emulator/CS SW danas jest GBox, jednog majstora sa prostora bivše nam zemlje, koji ću ovdje pokušati u glavnim crtama opisati, barem u pogledu teme kojom se u ovoj kolumni bavim…
Prije svega napominjem da nemam neki strašno skup prijemnik o kojima toliko brinu EU i ostali iz “vlasti”, već stari Samsung DSR 9500 VIA CI, koji nema mrežnu karticu i stoga običnim serijskim kabelom mora ići na Internet, preko (starog, drugog) računala (koji je povezan na net preko routera). U principu ću ovdje pisati o ovakvim, jeftinim načinima net-povezivanja. Taj stari PC kontroliram preko glavnog i to preko Remote Desktop funkcije. Ako imate XP Pro na oba računala nije teško postaviti kućnu mrežu, čak i preko jako dugačkog mrežnog/LAN kabla, bez gubitka podataka i problema tog tipa (a može i ako nemate XP Pro na oba!). Imate na Microsoft websiteu kako se to čini na lak način: Installing Remote Desktop Web Connection in Windows XP
Obratite pažnju na sljedeće: na računalu koga želite kontrolirati preko glavnog računala Remote Desktop funkcijom trebate imati lozinku za Administratora. Također, u Firewallu morate odobriti taj program i na jednom i na drugom računaru. Potom, pazite da upišete pravo ime koje ste dali drugom računalu, kao i deskripciju, bez da ih zamijenite, te lozinku, kad startate Remote Desktop funkciju. Tako onda možete mijenjati SW u prijemniku, ubacivati nove ključeve etc., bez da ga morate otkačiti od svega i prenašati do računala te tamo spajati svaki puta kada se promijeni neki software i sl.
Kako se povezati?
Idemo redom, objasnit ću jedan od mogućih načina postavljanja cijeloga sistema. S obzirom da vam se vaša internet adresa mijenja više ili manje često, morate naći načina da vas se može lako naći bez obzira na tu činjenicu. Stoga, otiđite na site DynDNS kompanije koja će se za to pobrinuti i to besplatno, a to je, ruku na srce, najvažnije u zemljama sa najviše sirotinje (ili barem prokleštinje, hehe)!
dyndns_print.png
Dakle, Managed DNS, Domain Names and more! - DynDNS.com → idite na "Account/create account”, potom si napravite “account” ilivam račun. Kada ga napravite idite na "Services” i odaberite Dynamic DNS (za svaki slučaj, taman da imate i statičku IP adresu), pa onda odaberite "Add Dynamic DNS/Static DNS”. Naprosto odaberite ime koje želite i zaboravite na opcije kao što su “Enable willcard” ili “Mailexchanger”. Sada kliknite na Add host i gotovi ste! Idite na My Services i pogledajte što ste napravili…
Sve redovito zapisujte, jer će vam zatrebati - čim budete morali resetirati router, na primjer, sve ćete podatke izgubiti i sve ćete opet morati postaviti u router ispočetka!!!
A sad: preko vode do slobode…
Imate dva načina da se vaš prijemnik poveže na Internet - ili direktno preko vlastite mrežne kartice ili, ako ju nema, preko vašeg računala, povezan na nj preko serijskog porta. Potom, ili računalo ili modem/router treba postaviti kako treba. U routeru, preko njegovog interfacea (obično preko Internet Explorera i lokalne adrese koju dobijete u uputama za uporabu, kao na pr. http://192.168.1.1 ili sl.), trebate naći DynDNS menu te tu popuniti polja adresom koju ste upravo dobili/napravili, skupa sa vašim username (korisničkim imenom) i lozinkom koju ste izabrali.
Ergo, DDNS postavke u vašem routeru trebaju biti osposobljene za ovu automatsku promjenu IP adrese sa DynDNS uslugom. U mom routeru imam podršku baš za DynDNS usluge i tamo sam ih osposobio. Samo ubacite username (korisničko ime) i lozinku za vaš DynDNS račun te kliknite na “Enable” i to je to. Ako to nemate - ne brinite, jer postoji SW koji to za vas čini. Naime, instalirate ga i svaki puta kad vam se promijeni IP adresa on DynDNS serveru pošalje podatak o toj promjeni.
Port forwarding
Osim toga potrebno je postaviti “port forwarding”, tj. “oslobađanje” određenog porta za taj promet prema netu i sa njega prema prijemniku. Koji port? To vam ovisi o softwareu, odn. treba mu omogućiti promet po onom portu koji on koristi. Kod mene je to pod “Applications and Gaming”. Date aplikaciji ime (na pr. XBox), upišete broj porta (dva puta), odobrite UDP protokol (ili oba/both) te kliknete na Enabled. Također pazite da je vaša adresa korektna. Saznate ju npr. tako da u “systray” (doljnji desni kutak vašega ekrana) dva puta kliknete na ikonicu koja vam govori o vezi prema netu, pod “Support” imate “IP Address”, ako npr. idete preko routera. Potom “Save settings” i trebali biste vidjeti odobrenu novu aplikaciju pred vama.
(Ne mogu pokriti više od jedne varijante u jednom kratkom novinskom članku, ali princip je isti. Morat ćete to naći u vašim postavkama, ovisno od HW-a i SW-a koji upotrebljavate. I ne zaboravite: Internet je vaš prijatelj!! Sve su informacije dostupne na netu, svejedno koji router imate! Ako ne govorite engleski na Internetu imate prevodilačke “mašine” čak i za “naški”).
E, sad na detalje u GBoxu… uz malo strpljenja!!!
Prvo, na računalo instalirajte Ultra Edit 32 program, jer ako budete pokušavali editirati fileove u GBoxu preko Notepada ili Wordpada – neće ići, jer će oba programa dodavati znakove i tamo gdje ih ne želite. Trebate ga da biste editirali “cwshare” file.
Kada otvorite taj file sa UE32 (desni klik na cwshare.cfg, npr. i onda otvorite sa UE32) vidjet ćete neki broj linija u tom fileu. Evo primjera i objašnjenja što je što i kako do željenog zakopanog blaga, editirajući za sada samo prvu M: i prvu D: liniju (ne zaboravljajući se pri tome diviti pametnim momcima što sve ovo napisaše i onda podijeliše sa svima nama):
M: { mojadresa.dyndns.org { AA2424AA }}
D: { koleginadresa.dyndns.org { 8200 8200 { AA222222 { 5 5 }}}}
Moguće je dodati maksimalno 5 x D: liniju, odn. 5 servera ili kolega.
Ovisno od toga što vam kolega kaže trebalo bi to izgledati otprilike ovako:
M: { prijemnik1.dyndns.org { 11111111 }}
D: { prijemnik2.dyndns.org { 5566 5580 { 22222222 { A3 A3 }}}}
D: { prijemnik3.dyndns.org { 5566 5566 { 33333333 { A3 A3 }}}}
D: { 192.168.1.102 { 5566 5590{ 44444444 { A3 A3 }}}}
M-linija M: { vaše DNSIME { vaša lozinka }}
• DNS IME jest korisničko ime sa kojim ste stvorili račun sa DynDNS.org
• Lozinka sadrži 8 brojeva/slova: 1-9 A-F
D-linija D: { DNSIME { PORT1 PORT2 { lozinka { razina dijeljenja 2 x }}}}
• DNSIME jest ime onoga sa kime ćete dijeliti
• PORT1 jest port koji ćete vi upotrebljavati 5566 - Taj će port morati biti otvoren u vašem routeru
• PORT2 jest port koji upotrebljava osoba sa kojom ćete dijeliti - Taj će port morati biti otvoren u njegovu routeru.
• Lozinka mora biti ista kao i u njegovoj M liniji
• Razine dijeljenja: ovom se linijom dopušta da kartica bude upotrijebljena od strane jednog ili više korisnika.
Na pr.: A3 A3.
Prvi A3 kaže koliko daleko ta kartica može biti proslijeđena-dijeljena.
Drugi A3 kaže koliko daleko virtualne kartice (one koje dobijete od vaših kolega/partnera) u vašoj mreži mogu biti proslijeđene-dijeljene (ako je to uopće moguće, jer je moguće da dobijete samo razinu 1 i onda ne možete nikome dalje proslijediti ništa). Tu se koplja lome oko toga kada se počinju događati zastoji u praćenju programa, odn. kada se slika izgubi na tren ili duže. Neki misle da ta vrijednost ne treba biti više od 3, neki više od toga, barem ako je dobra veza.
Ne biste smjeli upotrebljavati isti kod za različite prijemnike.
Ako dijelite u vašem domu…
Onda share.cfg klijenta treba izgledati ovako:
M: { 192.168.1.102 { 44444444 }}
D: { 192.168.1.101 { 5590 5566 { 11111111 { A0 A0 }}}}
Ovdje je interna IP adresa servera/prijemnika1) 192.168.1.101.
Taj se IP upotrebljava jer ništa ne ide preko neta. Dijeljenje je postavljeno na A0 A0, jer ne dijelimo ni prema kome, već samo dobivamo iz prijemnika 1.
Daljina, razina i ostale trice i ku(*)čine…
Tmp fileovi
share.onl sadrži info o tome tko je trenutno na netu, a tko nije. Oni sa brojem 1 ispred svoga koristničog imena jesu, a oni sa nulom nisu.
S*are.info
U ovome se fileu dade vidjeti koliko kartica se prima i za koje providere. Također može se vidjeti koju razinu imamo za razne kartice, pri čemu razina 0 znači da se ne možete proslijediti dalje. Daljina, pak, govori o tome koliko je prijemnika između našeg prijemnika i kartice. Dist 1 znači da onaj sa kim smo u direktnoj vezi ima tu karticu.
Ignore.list
“Ignoriraj lista” ide u var/key file. Taj je file važan stoga što se rabi da se ignoriraju neupotrebljavani provideri, koji nas ne interesiraju. Gornji je limit za neku grupu 1024 kartice i stoga je to bitno.
I-linija
Kad se dođe do granice od 1024 kartice GBox će se resetirati na manji broj kartica. U najgorem slučaju neće uopće raditi! Uobičajeno je da se I postavi na 5. To znači da nije moguće dobiti kartice koje su 5 prijemika daleko. To se može editirati u cwshare.cfg. Ukratko, I = dozvoljena daljina.
I: { 3 }
Ovo znači da se ne mogu dobiti kartice koje su dalje od 3 prijemnika.
X
Omogućava kontrolu koliko se kartica za jednog te istog providera dopušta. Uobičajeno je to 10.
X: { 10 }
Y
Ovdje se blokiraju loše kartice bez punoga paketa. Zapravo, stavi se ID prijemnika na taj prijemnik, ali tada nijedna kartica iz njega neće raditi.
Y: { 12 34 }
Ovime se onemogućila kartica iz prijemnika 12 34.
G
Ovdje se može narediti Emulatoru da favorizira neke dobre kartice za određene providere.
G: { 0100006A 12 34 }
0100006A = ID nekog providera, a 1234 je ID prijemnika.
Ako je ID nekog prijemnika već upotrijebljen u Y liniji onda G linija neće biti upotrijebljena!
N
N: { 01 01 03 1F 4000 6000 }
01 ponovi EMMove
00 pokušaj svaki EMM jednom
N: { 01 01 03 1F 4000 6000 }
01 restartaj PID kada ih je previše.
Ovo bi bilo dosta, htio sam samo da barem malo “skopčate” što se sve i kako dešava u hakerskom svijetu satelitske TV. Nisam išao u detalje, a neke stvari su izostavljene namjerno, jer onda više ne bi koristile u samo informativne svrhe. Mogućnosti je puno, ali ni provajderi naravno ne sjede skrštenih ruku. I oni svoju borbu protiv piratstva zasnivaju na proučavanju hackerskih alata, koji samo iskorištavaju rupe u njihovim sustavima.
Razni pogledi na CS i informacije u javnosti o tome
Počevši od samih pisaca CS SW-a nema suglasja o tome kako se postaviti prema našoj temi. Razni pogledi koincidiraju s raznim interesima i/ili karakterima te njihovim svjetonazorima, koji se ponekad kose sa i njihovim javnim “imageom”, nažalost.
Npr. što se tiče GBoxa, većina je donedavno mislila da je to non-public, dakle, privatan SW. Sam je autor, međutim, u raspravi sa mnom na DreamZone forumu jasno rekao da je to JAVAN SW. Međutim, on traži da se o njemu isključivo raspravlja u VIP sekcijama raznih foruma i vrši pritisak na Admine tih foruma da se povinuju njegovom, po mom mišljenju, loše promišljenom zahtjevu. Ja se s njegovim stavom ne slažem iz više razloga…
13 teza komesara Gorskog o Gboxu
Prije svega, GBox je vrhunski SW i njegov je autor “genitalac” i po’! Svi ga poštujemo kao čovjeka koji je dao maloj i rastućoj “zajednici” strašno kvalitetan SW!!! No, ipak, nije bezgrešan! Ovdje se govori samo o uporabi SW-a te njegovom utjecaju na sat TV hobističku “zajednicu”, a ne o tehničkim dostignućima GBoxa - samo o tome je sada riječ (iako se koplja ne lome samo o tome, da se razumijemo).
-
GBox se dade posvuda po netu naći i strašno je utjecajan SW na razvoj događaja u sat TV hobiju, a bogami i (manjem ili većem) businessu!
-
Informacije o tome kako ga konfigurirati, međutim, nisu tako lako dostupne svima te je stoga svako malo neka nes(p)retna spodoba, iz dobre namjere, upucala sebe i svoje prijatelje u nogu objavljujući vlastite i njihove privatne podatke na netu.
-
Ti su momci neinformirani, a ne glupi(!!!), te iz želje da pomognu drugima - kao što su oni sami bili pomognuti od strane drugih - naprave pacerske “greške u koracima”. Ali ne iz bedastosti, već neinformiranosti! Insistiram na ovoj bitnoj razlici! Nitko ne želi nauditi vlastitim prijateljima i sebi! Dakle, moramo polako i metodički misliti o svemu ovome, inače se isuviše lako postaje cinik, elitist i egoista!!! Najlakše je biti ne-fair! To svatko može i “zna”! I baš se taj “argument” koristi da bi se informacije o GBoxu i dalje držalo pod ključem - a što je smiješno do bola!!
-
Mali “provideri” koriste činjenicu slabe dostupnosti informacija o GBox-u da prodaju vlastite CS usluge. Tu su mnogi dosada zaradili podosta novaca te to i dalje nastavljaju činiti, pa se nikome od tih ne ispričavam zbog toga što o tome pišem! Ovo, dakle, što ljudi poput mene pišu po netu i kojekuda nikako im ne ide u prilog te onda počinje sa neugodnostima, blaćenjem, omalovažavanjem i balkanski nagrđenim “debatiranjem” na argumentum ad hominem način… Najčešće se realno opipljivi i količinski izbrojivi interesi tada pokušavaju “racionalizirati” i lijepo upakirati u neke odore tipa “carevo novo ruho”… kao da ih dobro ne znamo… Oni su drugi, pak, elitisti najgoreg tipa, dakle konzervativno nastrojeni, bez obzira jesu li osvijestili vlastite političke preferencije ili ne!
-
CS SW kao takav je nastao da se razmjenjuje i uzajamno pomaže, a ne eksploatira neinformiranost hobista i naplaćuje za CS “usluge”!!! Usput, za pare koje date za te “usluge” možete kupiti originalnu karticu i razmjenjivati sa ljudima u sličnoj situaciji…
-
GBox je mlađi od ovoga hobija i ne bi niti postojao da nema slobode protoka informacija i razmjene SW-a!!! Ukinimo to i nema ni Gboxa, ni hakova, ni sat TV hobija - ničega! Kratkoročnim, egoističnim interesima za volju ovdje se, čini mi se, žrtvuju srednje i dugoročni interesi cijele “zajednice”!
-
Nitko drugi ne insistira da se o njihovom Emulatoru/SW-u ne smije debatirati na javnim sekcijama raznih foruma. A ima ih dosta! To samo po sebi govori čitave tomove! Sujeta, zelenašenje, konzervativne ideje isključivanja po raznim osnovama ili štogod bilo u osnovi toga – ovdje ne igra ulogu. Bitno je to da se ljude isključuje na razne načine!
-
Nešto mi nije poznato da su GBox korisnici ili pisci završili po zatvorima…
-
Moj stav je sljedeći: kupite usluge lokalnog providera i time ne ubijajte koku koja zlatna jaja nese (npr. Digi TV karticu). Nema štete u tom slučaju dok se legislativa ne promijeni kako treba, ne bi li se omogućilo natjecanje na globalnoj razini…
-
Neki se smatraju “elitom” i naprosto žele isključiti druge ne bi li se osjećali većim, ljepšim, važnijim, boljim, jebozovnijim nego uistinu jesu. Kompleksaši! Nezreli i jadni tipovi, smežuranih duša! Nietzsche je lijepo o tome zborio: “Bit će da velika većina ljudi smatra nužnim, ne bi li održavali vlastito samopoštovanje i određenu efikasnost vlastita djelovanja, da unizuju i nipodaštavaju sliku koju oformljuju o svakome koga poznaju!” Valjalo bi ponekad i odrasti, reklo bi se…
-
S obzirom da je taj SW u javnoj domeni onda ga ta javnost ima pravo i raspraviti na za to specijaliziranim forumima i odlučiti u otvorenoj raspri što i kako dalje sa njim, pošto GBox ima određeni utjecaj na tu “zajednicu”!
-
Kritički se odnositi prema autorovu stavu o dostupnosti informacija o GBoxu nije isto što i nepoštovanje autora, pošto njegov autor nije Bog, već čovjek kao i bilo tko drugi od nas i stoga može pogriješiti. Problem, je u tome što kada ga se pozove na raspravu on izigrava primadonu i samo dođe reći što hoće i onda rep među noge i tutanj, čim ga se pokuša uvući u pravu, ozbiljnu raspravu, korak po korak, problem po problem… Štoviše, onda počinje sa “utjecajem” iza scene, a i na samoj sceni, od manje ili više otvorenih prijetnji njegovih pasa što idu okolo i javljaju gospodaru što se i gdje čini (zvuči li poznato?), ujedaju, vrijeđaju i štogod mogu ne bi li bili što važniji i utjecajniji, pa sve do obećanja o “pomoći” i sl. AKO igraju kako on kaže… A to je tako nedostojno potencijalno slobodnih ljudi, s određenom zdravom razinom ponosa i samopoštovanja…
-
Umjesto isključivanja i nasilja, utjecaja najgoreg tipa, trebalo bi cijeloj priči pristupiti s obrazovnog principa, koji je puno teži i zahtjevniji, ali dalekosežniji i dublji te uistinu ojačava hobi i scenu kao takvu!! I ta “elita”, ti “odabrani” su jednom bili skroz neinformirani, “paceri” bez ikakvih saznanja o svemu ovome i trebali bi se toga ponekad sjetiti! Malo im autokritičkog stava te skromnosti, bez samounižavanja pred gospodarom, ne bi škodilo, po mom sudu! U socijalnoj psihologiji ih zovemo “biciklistima”, pošto ne znaju, jadni, funkcionirati bez hijerarhije i stoga upražnjavaju pognuta leđa pred onima koje percipiraju “iznad” sebe, a gaženje svih onih koje vide “ispod” sebe. Socijalna psihopatologija ih ima što podučiti o njima samima!
Kao što vidite, sukob je dublji od običnog “nesporazuma” tehničkog tipa i mislim da ga se neće tako skoro razriješiti bez dosta dobre volje i strpljenja da se čuje i “drugoga” i to bez predrasuda, te uzme u obzir realnost!! A ona je ponekad jako gadna! K tome, ljudi su kvarna roba, naročito ovih dana…
Umjesto zaključka
U nekim svojim dijelovima nekadašnji se anti-establishment sat TV hakerskoga miljea tijekom vremena izmetnuo u establishment na “vlastitoj prćiji”! Nisu više kao nekada da se skrivaju po haustorima (portunima) i sl., već su otvoreno komercijalnog stava i to prilično bezobrazno. Kao da nikakva alternativa nije moguća. Neki od nas se ne slažemo i kao što vidite moramo konstantno upozoravati na druge mogućnosti, osim onih kojima nas takvi zatrpavaju sa svih strana!!!
Teolozima:
Pošto je TaGana (pisac Gboxa) za neke gospodin Bog moram ih sve odreda prozvati TEOLOZIMA!!! J Teolozi bi izvoljevali sjediti na dvije stolice odjednom, bez da se zamisle o mogućem propadanju između njih…
Oni se prenemažu da je Bog izvan Kosmosa/Univerzuma, a što će reći da nikome nije dozvoljeno da o njemu pita “nezgodna pitanja”. Ipak, čini se da gospodin Bog svako malo izvoljeva nenajavljeno upasti na čaj i kolače s višnjama i malčice božanske promisli i intervencije… onako… iz pi*darije i ćeifa…
Oprostite, momci, ali ne može se i biti jeben i nevin, u isto vrijeme. Svakako ne sa imalo poštenja i iskrenosti!!
Smrt mitologiji, sloboda sat hobistima!
izvor: hdtehnika.hr
A što je to CS?
Evo ukratko o čemu se tu radi, barem što se tiče glavnih principa i GBox načina CSa (hvala Sleepsu, momku iz Sarajeva, na prijevodu moga teksta o CSu sa Engleskog, koji sam ja malo dotjerao)…
Card Sharing (dijeljenje/razmjena kartica), odnosno CS je:
spajanje vašeg Sat TV prijemnika [u ovom slučaju Samsung DSR 9500 VIACI]
sa određenim softwareom u vašem prijemniku [u ovom slučaju Revolution Gold Emu 7.x, Maestra Mahdija, plus GBox (instaliran na vašem računalu) napisan od strane Maestra TaGane i bande i modificiran od strane MAHDIja],
sa prijemnikom ili računarom vašeg prijatelja.
Vaš bi 'lega trebao imati piratsku ili (Modificiranu) Originalnu Smart Karticu [(M)OSC] koju vi NEMATE, a želite gledati programe koje ta kartica otvara. Ili on ima samo virtualne kartice, tj. dobiva CS od drugih, a vi od njega.
Spajate se, dakle, sa njim putem Internet veze.
Putem CSa ćete posjedovati te, tuđe kartice, iako samo virtualno. Ipak, još uvijek ćete biti u mogućnosti gledati programe koje ta kartica otvara, pod pretpostavkom da su vaši prijatelji stalno online i da se vi možete spojiti na njihov prijemnik ili računalo.
Ukratko, ako imate određenu jeftinu opremu, onda gledate programe za koje ne posjedujete kartice sa preplatom na određene Sat TV programe, tako što se spajate internetom na tuđe kartice - kako ću već sada opisati u detalje…
Povežite Sammy i računalo preko serijskog kabla
Vaš je Sammy, kako je već rečeno, spojen na Internet putem vašeg računala, koje je spojeno na vaš router preko tzv. Patched ethernet kabla. Ne preko „crossed“ ethernet kabla, koji vam treba da direktno povežete dva računala, ali nije za povezivanje računala i routera, koliko je meni poznato. Jako dugački ethernet kablovi ne gube signal, pa ako vam treba i 20-30-40 m kabla – nema frke! Može i više bez problema!
Ovo vrijedi ako imate kućnu računalnu mrežu, naravno, tj. više računala koji idu na net preko routera. Ako imate samo jedno računalo onda je malo drugačije sve ovo – tj. jednostavnije. Ako nemate mrežu, a susjed ima – pitajte da se nakačite, hehehe…
Sada, dakle, imamo spojene Sammyja i računalo preko Serijskog Porta na stražnjoj strani vašeg Sammya i Serijskog Porta na vašem računalu. Za ovu vezu treba vam jeftini Straight iliti Izravni 9 pinski serijski kabl, koji ne treba biti predugačak (do dva metra sigurno radi, a preko toga je moguć gubitak signala i veći problemi no inače).
Znači: žice u samom kablu su spojene direktno sa pina na jednoj strani sa istim tim pinom na drugoj strani. Npr. 2-2;3-3;5-5. Naravno, na stranu Sammyja ide muški konektor a na stranu računala ide ženski konektor. Evo sheme, ako vam je tako (još) jeftinije i znate lemiti:
Kad je to gotovo možete u Sammyja upucavati razni FW, SW ili liste kanala, ključeve, igrati se CSom i sl. - ako Sammy ima Loader 500 ili 501, kako već pisah.
Ključeve, usput budi rečeno, jednom kada ubacite RG Emu 7.x, možete i daljincem upucavati, a što je jedna jako fina/korisna karakteristika MAHDIjevog Emulatora!!!
Napravite si vlastiti besplatni DynDNS račun
Prvo, što se tiče CSa: kreirajte si DynDNS account ilivam račun. Besplatno je. Što će vam to? Pa da vas drugi mogu na netu naći, a i vi njih, bez obzira što im se internet adresa možda stalno mijenja!
Otiđite na
Managed DNS, Domain Names and more! - DynDNS.com
-> account -> create account. Nakon što ste unijeli sve potrebne podatke i kreirali svoj account, dobit ćete potvrdni email.
Opet otiđite na
Managed DNS, Domain Names and more! - DynDNS.com
(kliknite na link iz emaila), idite ne Services, izaberite Dynamic DNS, pa izaberite Add Dynamic DNS. Odaberite/izmislite si neki nadimak.dyndns.org.
Ne koristite Enable wildcard ili Mailexchanger, jer vam nisu potrebni.
Kliknite na Add host. To je to!
Podesite vlastiti router/modem!
Nakon kreiranja DynDNS accounta, te podatke morate unijeti u vaš router (ako ga imate) i uključiti opciju DynDNS u routeru, tako da se DynDNS servis „osvježi“/ažurira svaki put kad se vama promijeni IP adresa (reconnect sa Interneta, restart routera, nestanak struje i šta ti ja znam što sve ne).
U zavisnosti od routera koji imate, to bi trebalo izgledati ovako: u opcijama DynDNS vašega routera unesite vaš upravo kreirani username, password i hostname [npr. nadimak.dyndns.org].
Adresa, odnosno hostname koji ste upravo kreirali uvijek će biti ista, čak i kad vam se promijeni IP adresa iz nekog od gore navedenih razloga. Sada sve to uredno Save ilivam spremite ili kliknite na Apply ili što je već potrebno u vašem routeru da se ta podešavanja ne izgube.
OK do sad?
Idemo sada „forward portove“!
Poslije ovih podešavanja, na routeru moramo još i napraviti forward određenih portova. To će omogućiti softwareu kao što je GBox da izađe na Internet i da se spoji sa drugim računalima/Sat TV prijemnicima, u ovom slučaju sa CS Serverom sa piratskim ili originalnim karticama vaših prijatelja, da biste gledali ono što te kartice omogućavaju. Obično se tu nakupi raznih ljudi sa raznim karticama, pa se svašta nešto dade vidjeti!!! Dakle, oslobađanje portova ilivam tih malih, stražnjih i vražjih vratašaca - u crni, piratski svijet, ali prepun boja sa vaših prezaposlenih malih ekrana!
Detaljnije oko podešavanja routera
Upute se za razne routere i modeme, i to detaljno, daju vidjeti i na internetu:
Port Forwarding Guides Listed by Manufacturer and Model - PortForward.com
odn.
Port Forwarding Guides Listed by Manufacturer and Model - PortForward.com
Ovo što dalje piše ne mora biti isto kod vas, jer to zavisi od modela samog routera; za detaljnu pomoć oko vašega modela pogledajte u njegovu dokumentaciju. Evo primjera i to dosta detaljnoga, što bi relativno inteligentnima trebalo biti dosta, pod pretpostavkom minimalne vjere u sebe i izostanka teške duševno-duhovne bijede i lijenosti…
U vašem Routeru morate napraviti Port Forwarding! U mom se routeru to nalazi pod Applications and Gaming -> Port Range Forwarding.
Prvo imenujte aplikaciju, [najbolje je to učiniti po vašem prijatelju, jer ćete možda otvarati više portova za GBox i svaki posebno imenujte po vašem prijatelju].
Stavite Port Range kako slijedi:
-vaš port [onaj koji morate dati svome prijatelju da stavi u njegov cwshare.cfg, zajedno sa vašim DynDNS i passwordom/lozinkom (više o tome malo kasnije)]
-prijateljev port, onaj koji vam je on dao, kroz koji ćete ulaziti u njegovu mašinu
(Iz iskustva mnogih: najpraktičnije je da naprosto oslobodite isti onaj port kod vas, kojim omogućavate njegov ulaz u vlastito računalo, koji je on oslobodio za vas da uđete u njegovo računalo! Dakle, isti bi port ilivam ulaz trebao biti na Početku/Start i Kraju/End, kako kod vas tako i kod njega, da ne bi bilo dodatnih problema sa mogućom zamjenom mjesta portova u cwshare.cfg datoteci. Naprosto je lakše tako.)
-onda UDP protokol (ili oba/both)
-dodajte vašu IP adresu za taj računar na koji je Sammy nakačen
(Provjerite svoju IP adresu tako što ćete dva puta kliknuti na Network ikonu u Systrayu [doljnji desni kut vašeg ekrana] ->Support i tu ćete ju vidjeti. Ovo se može promijeniti ako na mrežu dodate neki drugi uređaj, stoga prvo to provjerite, ako GBox ne radi. Obično ta adresa izgleda nešto kao 192.168.1.101 ili slično. Možete ju provjeriti i ako odete na Start -> My Network Places –> View Network Connections i onda kliknite na ikonicu koja je aktivna –> detalji su u lijevom doljnjem kutu ekrana.)
-označite/odaberite tu cijelu liniju, tako da je aktivna, na samome kraju (bar je tako kod Linksys routera)
Sada otiđite na dno stranice i kliknite na Save ili Apply settings (a što, opet, zavisi od vašega routera, naravno).
Instalirajte UltraEdit32 na vaše računalo
Sada, instalirajte UltraEdit32, na vaše računalo. Zašto? Zato što sa tom aplikacijom morate editirati/urediti vaš cwshare.cfg. Ovdje imate primjer (template) kako to treba izgledati, odnosno ono što biste trebali copy and paste u UltraEdit32. Ne koristite Notepad, Wordpad i sl., jer oni prave dodatne karaktere!!!
Na netu možete naći i dobrih besplatnih alternativa, naravno. UEStudio `06 na pr.
Zadnja stvar: nemojte još odustajati!!!
Evo detalja u GBoxu…
U vašoj cwshare.cfg datoteci promijenit ćete vrijednosti gdje se nalazi:
vaš.dyndns.org i njegov.dyndns.org (iliveć štogod je izabrao kad je kreirao svoj DynDNS račun) skupa sa drugim vrijednostima koje vam je dao vaš prijatelj, kao što su
njegovport, ali isto tako i vašport, dakle, one vrijednosti koji ste prethodno forwardirali u routeru, odnosno odredili da GBoxu otvorite put prema Netu.
Također, vašpass (vaša lozinka) i njegovpass (lozinka vašeg prijatelja)!
Samo promijenite vrijednosti/detalje koje ćete sada vidjeti u ovom primjeru što slijedi sa vašim vrijednostima/detaljima, ali pažljivo, bez dodatnih znakova, pa makar to bilo i „prazno mjesto“!!!
To je sve što vam treba da Sammy i GBox izkemijaju svoju CS magiju! Ništa više, nikakvo dodatno podešavanje bilo čega, ikakve datoteke, osim cwshare.cfg!
cwshare.cfg
Sve što trebate jest malo editirati M i D linije!!! Linije koje imaju # ispred sebe ne uzimaju se u obzir pa ih ne dirajte, to su samo objašnjenja. Slobodno ih ostavite. Dakle, ovako izgleda cwshare.cfg (a sve u strogo obrazovne svrhe!!!), s tim da ovo ispod ====== linije ne trebate mijenjati:
M: { vaš.dyndns.org { vašpass }}
Internet Friends port range password cod
D: { njegovdyndns.štogodjeizabrao { vašport njegovport { njegovpass { A3 A3 }}}}
#================================================
allow maximum 3 share level for recieved card data
I: { 3 }
Send ECM’s at maximum 7 cards (please use this as default)
X: { 7 }
01 repeat EMM’s
00 consider every EMM only once
01 restart pid on overflow
1* reset ENX on every channel change
*1 check/reset ENX freezes on FTA
*2 check/reset ENX freezes on PayTV
*3 check/reset ENX freezes on FTA and PayTV
00 write nothing in atack.txt
01 write into atack.txt: password is wrong
02 write into atack.txt: ID unknown
04 write into atack.txt: IP is wrong
08 write into atack.txt: port is wrong
10 write into atack.txt: share.stat
20 create online.log for online/offline logging
3F write everything. (combine bits for other combinations)
5000 send ecm again after 5 Seconds if no reply.
7000 resync decode after 7 Seconds if net decode failed
N: { 01 01 03 00 5000 7000 }
I to je to!!!
Vaš bi password trebao imati 8 karaktera, slova A-F, a brojevi 1-9.
Ako ovo nađete na netu, hehe, samo Copy i Paste sve to u vaš UltraEdit32 i pažljivo promijenite vrijednosti, pazeći na prazna mjesta i onda Save. U GBox datoteku, dakako!
Sada restartajte vaš računar, stavite Sammyja u Standy, pa ga restartajte na prekidaču iza, isključivši ga na 10-ak sekundi, pa ga opet uključite, pričekajte da se pojavi sat na displayu (00:00 ili 01:00). Ne brzajte ni u jednom koraku!
Kada je sve ponovo uključeno, kao što je gore opisano, uključite Sammyja daljinskim i prvo provjerite Emu Menu postavke, pritisnuvši brzo na daljincu dugmad 0 + Menu, jedan za drugim!
U mom Sammy Emu Menuju imam slijedeće opcije:
EMU - ON
EMM - ON
CAID Mode - AUTO
Sharing Mode - SSSP DSR za GBox [promijenite protokol, koji vam već treba, kada/ako upotrebljavate CS; HSIC - to je za Humaxov CS i DSR za Sammyjev originalni CS, ovisno od toga na koji se Server kačite, jer razni ljudi preferiraju razne opcije za to što rade]
DCW Delay - eksperimentirajte da vidite koji vam od 3 nivoa delaya daje bolji CS rezultat
RS232 Delay – kao ovo iznad
Ove zadnje dvije opcije imate i na vašem računalu, u DSRCS GBox v1.3 SWu, koga skinete sa neta (a potreban je za CS!!!), te ih stoga treba malo testirati u raznim kombinacijama, već prema potrebama…
Tada odaberite neki zaštićeni kanal [bolje je da je sa samo jednim sistemom enkripcije, a poželjno je da nije NDS/Videoguard, jer je malo težak, dakle, ne Total TV na početku!].
A sada da pokrenemo GBox CS SW!!!
Pokrenite sada vaš GBox, sa promijenjenim vrijednostima u cwshare.cfg datoteci, koju ste kopirali u GBox folder. To se radi tako da se dva puta klikne na DSR9500GboxCS_v1.3. Podesite Port i odaberite Debug opciju, pa kliknite na Connect.
Trebali biste vidjeti novi crni GBox prozor na ekranu vašeg računala, sa raznim ispisima, da vam kaže da ste Online i sl. i onda će već ispisati i ovo: “Hello to…” - to će reći da se GBox obratio vašem prijatelju i da čeka na odgovor.
Nedugo nakon toga bi se trebalo pojaviti “Hello from…” [vaš bi prijatelj trebao odgovoriti, ako je sve odrađeno kako treba]. Naravno, ovo će se desiti samo ako ste se stvarno spojili i ako je sve složeno kako treba.
Promijenite kanal na neki drugi zaštićeni kanal u istom paketu, kao što je gore opisano [isti sistem enkripcije].
Sada biste trebali vidjeti bojeeeeeeeee… odn. slikiceeeeeeeee…
Trebate vidjeti novi info na vašem GBox prozoru na računalu: “CW received from…” ilivam „vitalni podatak primljen od strane…“, pa vam kaže tko ima tu karticu, pa makar i samo virtualno (tj. u tom slučaju samo vam ju proslijeđuje), odnosno tko vam omogućava da gledate neki program.
Još par stvari…
GBox 2.1b kao takav [onaj koji je MAHDI uredio za Sammy-a] ima blesavi bug, tako što često ne radi i samo restartiranje svega pomaže, uključujući vaše računalo i Sammy.
Sammy sam od sebe malo zblesa ponekad, tako što EMU lako izgubi EPG i slično. U tom ga slučaju restartiram tako što ga stavim u Standby i onda isključim na stražnjem prekidaču na 10-ak sekundi - ali ne prebrzo, da ne izgubite listu kanala.
Da ne zaboravim: kada pokrenete GBox u vašem mu Firewallu morate omugućiti nesmetanu komunikaciju sa Internetom. Dajte mu sva potrebna prava!
IZVOR: www.hdtehnika.hr