Durango i Orbis – PC konzole

[h=2]Durango i Orbis – PC konzole[/h]

Iako su donedavno vatreno negirali bilo kakvu mogućnost skorog izlaska novih generacija igraćih konzola, ispada da i Microsoft i Sony nameravaju zameniti Xbox 360 odnosno PlayStation 3 njihovim novim verzijama negde već iduće godine - 2013. Dapače, prema svemu sudeći su glasine o tehnologiji koju će koristiti nove konzole (osma generacija) - tačne. U slučaju Sonyjevog naslednika PlayStationa 3 (PlayStation 4, kodno ime „Orbis“) procesor će biti baziran na x86 arhitekturi, a u slučaju Microsoftovog idućeg Xboxa kojemu je trenutno kodno ime „Durango“, procesor bi trebao biti i dalje PowerPC.

Sony je sebi za glavnog dobavljača i procesora i grafičkog sustava navodno već odabrao AMD. Tako će x86 procesor u Orbisu biti verojatno neka verzija Bulldozera, a moguće je da će s obzirom na razočaravajuće performanse ovoga dizajna u PC svetu ići čak i na Bobcat – nešto slabiji, ali štedljiviji CPU istog proizvođača. Grafički sustav će biti nešto bazirano na Southern Islands arhitekturi koja je osnova Radeona 7970 koji su u prodaji već tri meseca. Iako se radi o moćnom grafičkom procesoru, već sada je po performansama iza Nvidijinog GeForcea GTX 680, a sigurno će još više zaostajati za Sea Islands arhitekturom koja se treba pojaviti iduće godine (serija 89xx Radeona), kada će se navodno pojaviti i nove verzije Xboxa i PlayStationa.

Što se Microsofta tiče, novi PowerPC koji bi trebao pokretati Duranga verojatno će biti vrlo nalik Xenonu u Xboxu 360, koji je trojezgreni procesor sa po dvije dretve po jezgri i koji radi na 3,2 GHz. I od Microsofta se očekuje da za grafiku odabere nešto od AMD-a, a ne Nvidije i to opet Southern Islands ili čak neki ekvivalent Radeona HD 6670.

Na prvi pogled se ovakve specifikacije čine neverojatno konzervativne, posebno u usporedbi s izvornim specifikacijama Xboxa 360 i posebice PlayStationa 3 koje i sada imponiraju sirovom snagom.

Primerice, Sonyjev Cell procesor u PlayStation3 ima teoretsku maksimalnu računalnu snagu od 230 gigaflopsa, dvaput više od PowerPC-a u Xboxu 360, a dvadesetak puta više od tada (2005.) aktualnoga Pentiuma 4 na 3 GHz koji je imao 12 gigaflopsa. Usporedbe radi i sadašnji Core i7 na 3,4 GHz ima „tek“ oko 70-tak gigaflopsa.

Međutim, istorija je pokazala da je golema procesorska snaga u igraćim konzolama, posebno onima „neobičnog“ dizajna kao što je PS3 baziran na Cellu, uglavnom ostala neiskorištena. Dapače, mnoge suvremene igre i dalje najviše profitiraju od jake grafičke kartice, a daleko manje od dodatnih jezgri na procesoru. Primeri idu od Flight Simulatora i Skyrima pa do Battlefielda 3 koji svi uglavnom koriste do tri dretve u punom naponu snage, a ostatak procesorskih jezgri uglavnom radi na minimumu.

Verovalo se da će s vremenom developeri „uhvatiti priključak“ s Cellovim jezgrama i teoretskom računalnom snagom, ali to je išlo jako sporo, a razvoj igara na bitno različitoj hardverskoj platformi mnogim se timovima nije dopao. Tako čak i sada PS3 ima svega par desetaka ekskluziva, a usprkos svojedobnim manifestima kako je „igranje na PC-u mrtvo“, i dalje se svi trude razvijati međuplatformske naslove s PC-om kao imperativom.

Kako proizvođači konzola u početku prodaju uređaje ispod proizvodne cene, navodno čak i dvostruko, dobra prodaja igara, od kojih postotak developeri i izdavači moraju dati proizvođačima konzola, zahtev je kojega se teško pridržavati ako je hardverska arhitektura konzola toliko različita od svega ostaloga (ponajviše PC-a) da je programerima teško ili sporo prilagoditi joj se.

S te strane, dakle, odabir proverene PC tehnologije kod obe buduće konzole itekako ima smisla jer jamči da su razvojni alati na dohvat ruke, a nije potrebna dodatna programerska obuka.

Ostaje, međutim, činjenica da će za razliku od trenutno još aktualnih konzola sedme generacije, one osme generacije već u trenutku izlaska kaskati za PC-om.

Čini se da i za to postoji razlog. Hardver je već sada dovoljno dobar da bez problema „nahrani“ pikselima i gigaflopsima sve što se može prikazati na Full HD televizorima. Iako se na PC-ima igramo i na rezolucijama većim od Full HD, konzole uglavnom ne računaju na monitore, već na ono što se nalazi u dnevnoj sobi – 1080p. Također, prema zadnjim podacima, korisnici Xboxa 360 i Microsoftovog XBOX Live Golda više vremena provedu gledajući video streaming, nego igrajući se. A za to im ne trebaju petaflopsi na centralnom procesoru.

Dapače, sve je verojatnije da će se XBOX Live nadograditi svoju uslugu i nekom od tehnologija za streaming igara koje se izvode na udaljenim serverima. Na taj način će ove biti asimilirane u ukupnu ponudu i moguće je da za pet ili deset godina nećemo ni znati (ili mariti) igramo li nešto što se streama s udaljenog servera ili nešto što se izvodi lokalno na konzoli.

Ukratko, moguća Microsoftova i Sonyjeva odluka da im konzole iduće generacije ne slede put aktualnih Xboxa 360 i PlayStationa 3 (koji su u trenutku izlaska bili tehnički godinama ispred PC-a) itekako ima smisla. Tehnologija je već sada dovoljno zrela da se njenim korištenjem dobiju izvrsne performanse Full HD sadržaja, a da se istodobno zajamči međuplatformski razvoj naslova PC-konzole.

Na sve ovo jedino bi primedaba mogla imati Nvidija koju ne vidimo niti u jednom „planu i programu“ velikih igrača…

Moram da zapazim da je u pitanje x86 a ne x64 koliko se secam buldozer je 64bit? :slight_smile:

Sent from my IRC using Twitter

x86 je 32bit procesor, cudi me taj izbor. Kad se setim sta sam sve citao ’ x720 ce imati Avatar’ grafiku, po ovim spec. no way Hose!

pogledao sam sta rade koriste 32bit sa pipeline i naprave izvanredne rezultate, moja greska 32bit je.

evo kako izgleda arhitektura buldozera

ja ovde ne vidim nista spektakularno i to me brine. skok sa xbox1 na 360 je bio bukvalno nebo i zemlja, ne kapiram sta ce da dobiju ovim… zaista sam ocekivao filmske igre vec je maltene 2015 godina…

Kada se poveze grafika direktno sa cpu onda dobijes 40% brze nego PC, ne znaci da ce biti kao PC, arhitekrura povezivanja je nesto sto igra kljucnu igru kod konzola i pravi se samo za igranje direktno na hardwerskom nivou dok pc to radi preko softwera i magistrala…

Sent from my IRC using Twitter

Skok sa PS1 na PS2 je bio nebo i zemlja po meni:tap: Vec sa novom gen. tj sadasnjom x360 i ps3 nisam tako odusevljen kad sumiram sada na kraju vec njihovog zivotnog veka jer sta je izaslo od igara izaslo je, ne verujem da ce jos nesto spektakularno izaci za konzole… A ako gledam sa PC gledista, radeon 6670 je jad i beda graficka, takvu graficku stavljaju u laptopove i po meni je preslaba za next gen konzolu.

Moram da iskomentarišem, glup je naslov :confused: to šta oni planiraju da koriste u konzolama još uvek nije mainstream na kompu (cpu+gpgpu) a svaka konzola je “PC konzola” i x360 ima PC konfiguraciju u sebi, i xbox1 isto (tek on ima pc konfiguraciju), jedino je sony iskakao uvek iz tog šablona i njihova tehnologija (cell i pre toga u ps2 ne mogu da se setim kako se zvao…)

Launch igre na X360 nisu bile nešto, ima upoređenje prve forze na xbox-u i na xbox360, mala razlika, isto tako, perfect dark zero, isto tako quake 4 (xbox1 je izgurao doom 3 koji izgleda dosta slično i to u 480p widescreen na ntsc konzolama)

I vest je netačna sve u svemu, novi rumor-i govore totalno drugačije kada je u pitanju xbox, i ne znam kako to da ste objavili ovu matoru vest na dan kada je to izletelo na netu. Evo quote-ova malo čisto da podkrepim svoje tvrdnje…

Xbox 720: Blu-ray inside, always-on netcon required | VG247

• bluray
  • always on internet connection required
  • kinec with every console
  • 4-6 cpu cores, OS and kinect take 2 cores [more likely threads]
  • 2 gpu-s, but not same models connected with crossfire. They specificly mention that they are not connected in traditional PC fashion. “Xbox 720′s graphics units will be able to work independently, drawing separate items simultaneously.”
  • gpu’s are “equivalent of radeon 7xxx line”
  • release date late 2013

Ova vest cirkuliše netom već par dana, nije mi jasno kako ste uspeli da okačite info koji je mator 3 mesecea a ovaj da izostavite.

Iskreno mi je muka od tih rumora…kako sad blu-ray kada su do juce govorili da nema dvd drive
Ne verujem nikome dok ja to svojim ocima ne vidim

Danas se pojavio i navodno report da je wii u ipak slabiji od trenutne generacije konzola a pre mesec dana bilo da je jaci za 50%…strasno

Report: Developers Underwhelmed by Wii U - Wii News at IGN

A da se to MS neplaši tehničkih problema sa novom konzolom mislim pre svega na hladjenje xbox 360 koji su proizvedeni u prve dve godine danas maltene nema ih u ispravnom stanju . Možda je to razlog što CPU i GPU nemaju spektakularne performanse ,ljudi treba to optimizovati i ohladiti a ne samo ugraditi pa posle kupac da šeta od servisera do servisera.

Znaci ako nam daju 2gpu-a onda da ocekujemo 6RROD:lol:

Greska x360 je to sto su imali jeftinu proizvodnju, jeftine delove i jeftinu radnu snagu i ogroman broj porudzbina. To i je ubilo. Prva xbox 360 ploca je bila najgora ikada napravljena za kompove/konzole.

A za rumore, zivi bili pa videli. Mada sve sta su rekli sada za x vise ide nego ono pre mesec dva.

Tapatalkin’ w iPhone 4s.

Ako ovo bude zaista tacno, a citao sam i da ce novi PS Orbis koristiti DirectX kao razvojni API, nece biti tesko napraviti emulator za takve konzole koji nece zahtevati mamutski hardver da bi lepo radio. Inace jedino je Xbox1 prava PC konzola, sve druge koriste drugaciju procesorsku arhitekturu.

Mene samo jedno zanima, koliki će biti rok trajanja konzole sledeće generacije, 3 mjeseca, 6 mjeseci!? Svaka sledeća konzola je nekvalitetnija od prošle, bar prvi modeli to dokazuju koji redovno crkavaju.

Pa to bas… Kad se setim starih konzola ps1, ps2, dreamcast to su sve bile masine:muscle: Igrao sam ih kao lud i ni na pamet mi nije palo da moze da crkne, eventualno kvar koji je mogao biti je laser i nista drugo… Ovo sad kako idemo dalje u buducnost stede na svemu, pa zato i tako slab kvalitet

Baš tako.Ja kad kupim konzolu prvo se zapitam kad će crći i šta će prvo otići. Kad sam gulio kečinu i kad je crk’o poslije 5 godina danonoćnog maltretiranja začudio sam se kad je prestao raditi :hihi
To je zakon kapitalizma što brže i što više da se kupuje. Ljudi prije vozali auta po 20-30 godina, sad kupiš nov i crkne motor za najviše 10 godina. Tako i konzole, u fokusu je samo snaga, grafika, mogućnosti a kvalitet niko ne spominje.

PSX crko?! Ma daj… ne vjerujem ti :smiley: :smiley: :smiley:

Slazem se ali to je postao opsti trend da bilo koja aparatura “crkava” nakon isteka garancije?! Ljudi jednostavno prave sebi veci promet i sve vise se bazira na kvantitet nego na kvalitet. Sad but true…
“Zaboravi proslost, trpi sadasnjost, pripremaj se za buducnost!”

Kad se nova konzola bude pojavila treba četri oka otvoriti i proveriti da nije opet neki startni fušeraj pa onda sve ostalo.
2006 sam se izuo 550 evra za konzolu koja se pokvarila nakon 3-4 meseca naseo sam na marketing grafika,ludilo a na kraju teška katastrofa.
Prvo da se proveri kako je rešeno hladjenje i dali je ono dovoljno efikasno prve 360 konzole su pale na tome… zatim su se pokvarila vrata od drajva zatim je crko hard disk a ROD me je dokusurio.
Samo je kontroler preživeo radi i dan danas zategnutiji je i od ovih ganc novih da ne veruješ.