Kao sto naslov kaze,da li na kvalitet rip-a mogu uticati diskovi?Primera radi rezanjem nekog low budget diska[trax data,media range ili bilo koji ‘‘losiji’’ disk] moze biti losija grafika u igri ili nesto odseceno[eto grafika koja je vec spomenuta ili nesto drugo] ?
Drugar oce da uzme na akciji traxtadu 100 komada,pa ako mu polovina pukne ili vec ovo gore navedeno onda mu se bas i ne isplati pa mi rece da postavim pitanje iako sam mu vec rekao da ne uzima da se kocka…
Prvo da razjasnimo da li misliš na RIP ili na BURN?
Ako misliš na burn, odnosno na rezanje diskova, naravno da kvalitet diskova utiče na rezultat rezanja, Verbatim je opšteprihvaćeni standard ispod kojeg ne bi trebalo da se ide.
Ako misliš na rip, odnosno na ekstrakciju igara sa diskova u iso format, trebalo bi da znaš da su original igre presovane na diskove a ne rezane, tako da je rip maltene isti. Ako ripuješ sa kopije naravno da može da dođe do najraznijih mogućih grešaka.
Najčešće se greške manifestuju time da ne možeš da igraš igru uopšte (prijavljuje prljav disk ili nepoznat format, itd.), teško da može da se desi da možeš da igraš a da nešto fali.
Meni je ovo zanimljivo, jer recimo za par dana sam narezao 15 diskova, svi verbatim s tim sto su dva diska na verify izbacila gresku, ali mu ja kazem da zavrsi disk svejedno. Nakon toga oba ta diska ili obe te igre ubacim u kutiju i igre rade, cak sta vise bez problema instalirane na hdd, a jedna odigrana skoro do kraja bez ikakvih problema!
Sve u svemu, taj error ocigledno nije pravio problem, s tim sto s takvim diskom ja ipak ne bi isao na live!
Uvijek postoji mogućnost da je greška bila u nekom sektoru koji nije upotrebljen. Sjetite se truncate metode koja odsječe 3% iso fajla a igra opet radi bez problema.
U narezanoj igri nema razlike, problem je što se na lošim diskovima igra ne nareže dobro (postoje greške u rezanju) ili se ne nareže uopšte (pukne disk u toku rezanja).